CDA Waadhoeke bezoekt glastuinbouw
De glastuinbouw is een belangrijke bedrijfstak in de gemeente Waadhoeke. Daarom ging CDA Waadhoeke een middagje in de tomaten!
Kwekerij “It Wiid” in Wier  is al enige jaren Kwekerij “It Wiid”” van de sociale werkvoorziening Empatec in bedrijf. Johan Kuipers en Johan Kooistra exploiteren hier een tomatenkwekerij op een bedrijfsmatige manier met mensen die (nog) niet geschikt zijn voor de normale werkgevers. Het is een leerbedrijf waar langdurig werkzoekenden kennis maken met de eisen van het bedrijfsleven. Voor veel van de mensen die hier werken is het een eerste stap naar regulier werk. Zij stromen via Pastiel na enige tijd uit de bijstand. Een deel van de werknemers zijl altijd aangewezen zijn op werk onder intensieve begeleiding. De regelgeving voor deze laatste doelgroep is sinds 2015 hoogst onzeker geworden. Ook voor het beschut werken geldt inmiddels de Wet Werk en Zekerheid (de flexwet). Gemeenten hebben te weinig middelen van het Rijk gekregen om voldoende beschut werkplekken te kunnen financieren waardoor sommige mensen na enkele jaren weer thuis komen te zitten.
Al met al leerzaam voor de CDA-delegatie om de problematiek vanuit de praktijk te zien en te horen. Heel mooi om ook te praten met de mensen die hier werken.

Gardeners Pride in Bitgum
Aansluitend gingen we naar het 5 km verderop gelegen bedrijf Van Overbeek, Gardeners Pride in Bitgum. Het bedrijf teelt op een moderne en duurzame manier voor het hele jaar verschillende soorten tomaten. Een grote en belangrijke werkgever voor de Waadhoeke. Cock en Marja van Overbeek zijn in 2003 vanuit Zuid Holland naar Beetgum gekomen. Ze hebben in de loop der jaren hun kassencomplex behoorlijk uitgebreid. Op dit moment is er voor Van Overbeek geen ruimte meer om nog verder uit te breiden op deze locatie. In Bitgum zijn nog zeven andere kwekerijen gevestigd. Uit de gesprekken kwamen ook hier leerzame punten naar voren. Het elektriciteitsnet en de internetverbindingen laten al jaren te wensen over. De bereikbaarheid van de FUMO en de gemeente is wisselend en de subsidieregelingen om langdurig werklozen werk te bieden zijn vaak tijdelijk. Van Overbeek werkt daarom momenteel minder dan enkele jaren geleden met mensen van Pastiel of Empatec. Die vacatures worden nu vervuld door scholieren (in de weekenden) en buitenlanders (voornamelijk Polen).
CDA Waadhoeke is er deze middag van overtuigd dat de glastuinbouw door de gemeente gekoesterd moet worden.

Reacties   

#1 DwainSmall 24-12-2017 02:03
I have checked your site and i have found some duplicate content, that's why you don't rank high
in google, but there is a tool that can help you to create
100% unique content, search for: Boorfe's tips
unlimited content

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

het Bildt

bildt-logo-fc

 

De gemeente het Bildt ligt ten noorden van de lijn Harlingen – Leeuwarden. Bij de Westhoek en Zwarte Haan is het prachtig uitwaaien langs de Waddenzee.

 

De gemeente bestaat uit de dorpen St. Annaparochie, St. Jacobiparochie, Oude Bildtzijl, Vrouwenparochie, Westhoek, Minnertsga en Nij Altoenae. Verder hoort de kern Nieuwe Bildtzijl  tot de gemeente  het Bildt.

 

Het Bildt heeft 11.000 inwoners, waarvan meer dan een derde tussen de 40 en 64 jaar oud is.

 

Omslagfoto1