zodenhuis

De herindeling van onze gemeenten komt dichterbij.  Een delegatie van CDA Waadhoeke heeft woensdag 26 juli 2017 een bezoek gebracht aan bijzondere culturele instellingen in Oudebildtzijl, Firdgum en Deinum.

Verborgen schatten van Waadhoeke

Aerden Plaats
aerdenplaatsIn Oudebildtzijl werden we welkom geheten door Kirsten Zwijnenburg. Kirsten vertelde over het ontstaan van het archeologische steunpunt, de voormalige vermaning de Julianakerk, dat rijksmonument is en aan het begin van de 19e eeuw als schuilkerk is gebouwd. Aerden Plaats is nu een populaire trouwlocatie, er is een expositie ruimte en een muziekpodium. Uniek is de weelderige vlindertuin met vooral inheemse flora.

Ype Hettinga museum
In Firdgum werden we ontvangen  door het echtpaar Vonk. Meneer Vonk, in klederdracht, vertelde over het zodenhuis en hoe de mensen in vroegere tijden hebben geleefd. Mevrouw Vonk vertelde over het museum. F
schoolplatenmuseumirdgum is een klein dorp dat in het verleden vier States had waarvan de Camstra State de belangrijkste. Deze State is door Yep Hettinga heel lang in oude staat gehouden. De school waarin het museum is gevestigd is 32 jaar in gebruik geweest en is later als opslag gebruikt. Yep Hettinga’s ideaal was om in de school een oudheid en archeologisch centrum in te richten. Het zodenhuis is tot stand gekomen  in de zomer van 2013. Het museum heeft in samenwerking met de Rijks Universiteit Groningen een bijzondere reconstructie gemaakt. Het bezichtigen van het zodenhuis en het museum is een beleving op zich.

Schoolplatenmuseum
Het bezoek werd afgesloten in het schoolplatenmuseum te Deinum. Hier ga je terug naar je eigen schooltijd en Piet Heeringa neemt je mee in de bijzondere wereld van de schoolplaat. Aan de hand van talloze scho
schoolplaten caroline de peeolplaten vertelt Piet kleurrijk over de geschiedenis en het onderwijs in de vorige eeuw. In zijn collectie vind je platen van Cornelis Jetses en Koekoek, een grote collectie met aardrijkskundige, geschiedkundige en Bijbelse platen.

Het was een leerzame en heel plezierige middag. 

Reacties   

#3 broderie 21-09-2017 14:16
Hi there! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that
would be ok. I'm undoubtedly enjoying your blog and look
forward to new posts.
#2 paintball 20-09-2017 08:55
I blog quite often and I seriously appreciate your content.

This article has truly peaked my interest. I will book mark your website and
keep checking for new information about once per week.
I subscribed to your RSS feed too.
#1 Kurtis 06-08-2017 20:17
There's certainly a lot to find out about this issue.
I really like all of the points you've made.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

het Bildt

bildt-logo-fc

 

De gemeente het Bildt ligt ten noorden van de lijn Harlingen – Leeuwarden. Bij de Westhoek en Zwarte Haan is het prachtig uitwaaien langs de Waddenzee.

 

De gemeente bestaat uit de dorpen St. Annaparochie, St. Jacobiparochie, Oude Bildtzijl, Vrouwenparochie, Westhoek, Minnertsga en Nij Altoenae. Verder hoort de kern Nieuwe Bildtzijl  tot de gemeente  het Bildt.

 

Het Bildt heeft 11.000 inwoners, waarvan meer dan een derde tussen de 40 en 64 jaar oud is.

 

Omslagfoto1